1_Asia_hero

Mitä ajattelemme vastuullisuudesta?

Sitoudumme vastuullisuuden noudattamiseen kaikilla toimintamme osa-alueilla.
Osa vastuullisuutta on selkeitä tekoja ja osa periaatteita, valintoja tai oppimista. Kaikki nivoutuvat toisiinsa ja täydentävät toisiaan. Taustana tähän kaikkeen on aito halu vaikuttaa ympäristömme säilymiseen soveliaana jälkipolville.

Hiilijalanjälki ja kompensointi

Tuotteiden hiilijalanjäljen laskenta ja sen kompensointi ovat selkeitä tekoja. Haluamme tehdä laskentaa oppiaksemme, mistä ilmastopäästöt muodostuvat koko tuotteen elinkaaressa. Lisäksi saamme dataa ilmastovaikutuksien kompensointiin. Sillä pyrimme tuotteidemme ei-hiilineutraaliin vaan hiilinegatiiviseen jälkeen. Hiilijalanjäljestä ja sen kompensoinnista enemmän > edelliseltä sivulta.

Perinteet

Kunnioitamme suomalaisia perinteitä. Esi-isämme käyttivät materiaaleja säästeliäästi ja esineet tehtiin kestämään aikaa ja kestämään jälkipolville. Tämä tehtiin luonnon kanssa tasapainossa. Emme voi palata tuohon aikaan takaisin, mutta voimme ottaa sieltä oppia ja poimia sieltä elementtejä meidän aikaamme. Skandinaavinen design on ollut aina ekologista. Materiaaleja on käytetty niukasti, rakenteet ovat olleet keveitä ja muodot yksinkertaisia. Ajattomuus, pitkäikäisyys ja puun käyttö ovat olleet ominaisuuksia, jotka liitetään pohjoismaalaiseen tyyliin. Sitoudumme ehdottomasti edellä mainittuihin arvoihin ja ominaisuuksiin. Haluamme omalta osaltamme jatkaa ja kehittää tuota hienoa perinnettä.

Pitkäikäisyys

Pitkäikäisyys eli tuotteen pitkä elinkaari on parasta vastuullisuutta. On selvää, että on ekologisesti parempi käyttää pitkään kestävää tuotetta, kun useita vähemmän kestäviä. Puiset kalusteet toimivat sen lisäksi hiilivarastoina niin kauan kun niitä käytetään. Pitkän elinkaaren tavoitteluun käytämme monia keinoja. Järkevä suunnittelu on yksi tärkeimmistä. Tavoitteenamme on tehdä monikäyttöisiä ja ajattomia esineitä, jotka kestävät aikaa visuaalisesti ja rakenteellisesti. Pyrimme myös tekemään kalusteistamme huollettavia sekä osista vaihdettavia. Parhaana esimerkkinä ovat vuodesohvien irrotettavat verhoiluosat. Niitä voi pestä, mutta isomman vahingon sattuessa hankkia uudet vaihtamatta koko sohvaa. Myymme erikseen verhoilu settejä; joko pelkät päälliset, patjat tai vuodevaatteet.

Lue lisää edelliseltä sivulta miten teemme tuotteistamme pitkäikäisempiä.
Tai tutustu lisävarusteisiimme > täältä.

Materiaalien optimaalinen käyttö

Kaikki tuotteemme ovat helposti purettavissa, materiaalit eroteltavissa ja kierrätettävissä. Keskusteluissa keskitytään usein pelkästään kierrätykseen. Se on tietysti tärkeää, mutta yhtä tärkeää on ajatella tuotteen koko elinkaarta kokonaisvaltaisesti. Eli kierrätettävyys ei yksin riitä, jos tuotteen elinkaari on lyhyt ja/tai materiaaleja ei ole käytetty säästeliäästi. Kiinnitämme huomioita kaikissa tuotteissa materiaalien optimaaliseen käyttöön, minimoimalla hukan sekä suunnittelemalla rakenteet järkeviksi ja keveiksi.
Päämateriaalimme on puu, jolla on runsaasti vastuullisuuteen liittyviä ominaisuuksia, siitä tarkemmin > täällä.

Vastuullinen valmistus

Vastuulliseen valmistukseen kuuluu prosessien analysointi ja niistä oppiminen. Hiilijalanjäljen laskentamme on oleellinen osa tätä oppimisprosessia. Valmistus kuluttaa aina energiaa. Siksi on myös tärkeää, että mitään turhaa ei valmisteta, vaan tuotteet ovat tarpeellisia ja kestäviä. Tuotteet syntyvät sarjatuotantona, jossa työmenetelmät ja -vaiheet on optimoitu siten, että niihin kuluu energiaa mahdollisimman vähän. Näin yhden tuotteen hiilijalanjälki pysyy pienempänä suhteessa siihen, että ne valmistettaisiin yksitellen. Verkostoomme kuuluu tällä hetkellä useita valmistajia Suomesta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Jokaisen tuotteen kohdalla mietimme, kenellä valmistajistamme on sopivin laitteisto ja osaaminen kyseisen tuotteen valmistamiseen. Raaka-aineet tuotteiden valmistusta varten valmistajamme hankkivat pääosin eurooppalaisilta tuottajilta ja tukkureilta.

Kuljetus

Kuljetus kuluttaa aina energiaa ja synnyttää päästöjä. Näiden vähentämisessä oleellinen tekijä on, kuinka paljon tuotteita saadaan mahtumaan kuhunkin kuljetukseen. Mitä enemmän tuotteita voidaan kuljettaa kerralla, sitä pienempi on yhden tuotteen hiilijalanjälki. Kiinnitämme erityistä huomiota tähän jo suunnittelun alkuvaiheessa. Siro muotokielemme sekä designimme tekee tuotteistamme myös painoltaan keveitä, mikä on hyvä kuljetuksen ja energiankulutuksen kannalta. Jo ensimmäisissä luonnoksissa ajattelemme sitä, miten tuotteet pakataan. Vastuullisen kuljetuksen kannalta on oleellista, että tuotteet menevät mahdollisimman tilaa säästäviin pakkauksiin. Tämä toteutuu jopa vuodesohvissamme. Lisäksi suunnittelussa on huomioitava kuljetusalan mittastandardit, jotta laatikot sopivat optimaalisesti kuljetusvälineisiin.

Suunnittelu 

Kaiken takana on vastuullinen ja järkevä suunnittelu, jossa tuotteen koko elinkaari mietitään jo prosessin alkuvaiheessa. Lue suunnittelustamme lisää > täältä.

Sitoutuminen kehittämiseen ja oppiminen

Maailma muuttuu koko ajan. Uuttaa tietoa, materiaaleja ja valmistustapoja tulee koko ajan lisää ja olosuhteet saattavat muuttua nopeasti. Vastuullisuuden seuraamiseksi ja kehittämiseksi tulee uusia työkaluja ja ohjelmia. Design ei ole oma saari, vaan sen tulisi mukautua maailman muutoksiin ja tarjota ratkaisuja niihin. Lupaamme sitoutua toimintamme kehittämiseen. Haluamme parantaa toimintamme eri osa-alueita yhä vastuullisemmiksi. Tarkkailemme tuotteidemme vastuullisuusdataa ja teemme nopeasti muutoksia sekä toimenpiteitä tilanteiden niin vaatiessa. Pidämme oppimisprosessimme jatkuvana. Oman vastuullisuuden lisäksi pyrimme myös vaikuttamaan asioihin yleisellä tasolla, muun muassa lisäämällä kuluttajien tietoutta.