Vuodesohva, joka mullisti vuodesohvan

Tapio Anttila

ON vuodesohva on ehkä tunnetuin tuotteeni. Tullessaan markkinoille 2007, se oli täysin erilainen kuin mihin oli totuttu. Sellaisessa tuotteessa on aina riskinsä - ja suurimpana se, miten kuluttajat omaksuvat täysin uuden konseptin. Miten kaikki sai alkunsa ja miten matka on edennyt?Aloittaessani suunnittelua joskus 2006 huomasin, että sisustajilla, jotka majoittavat vieraansa oli selkeä ongelma. Kaikki vuodesohvat toimivat erilaisilla mekanismeilla ja olivat siten aina parivuode. Kun vieraat eivät ole pariskuntia, niin tuo epäkohta saattaa olla hyvin vaivaannuttava. Mekanismisohvat ovat myös usein fyysisesti ja visuaalisesti raskaita, mekanismit kuluvat ja jumittavat sekä painavat pehmusteen läpi nukkujan selkää. Tämä voi olla vieraita karkottava ominaisuus. Markkinoilla oli siis selvästi vuodesohvan mentävä aukko.

Lähdin tekemään ratkaisua tuohon konkreettiseen tarpeeseen - luomaan jotain sellaista, jota ei vielä ole. Eli vuodesohvaa, jossa ei ole mekanismia ja siitä olisi saatava kaksi erillistä vuodetta, mutta myös parivuode. Halusin myös tehdä sohvasta mahdollisimman kevyen näköisen. Aika nopeasti päässäni kypsyi idea - entä jos siinä olisi kaksi vuodetta päällekkäin? Sen jälkeen rakenne ja design muotoutuivat nopeasti. Kevyet viilutaivute osat antoivat ilmettä ja päädyt toimivat kätevästi päällimmäisen vuoteen jalkoina. Muutaman proton jälkeen homma oli esittelyvalmis.

Kuva: ON vuodesohva, Marimekon kankaalla / Valmistaja Pedro 2007-2016


Alun perin ajattelin, että sohvan design oli enemmän nuorille suunnattu. Tämä osoittautui täydelliseksi virhearvioksi. Esitellessämme sitä ensi kertaa yleisölle Habitaressa 2007, ensimmäinen asiakas käveli osastolle ja tilasi sohvan siltä istumalta. Hän oli vanhemman puoleinen rouva, joka totesi sohvan olevan täydellinen hänen lastenlapsiensa vieraillessa. Sisustustoimittajat valitsivat sen heti messuilla olevaan ”Toimittajien tusina” -näyttelyyn. Ongelmana oli, että sohvaa oli tasan yksi kappale, emmekä luonnollisesti voineet luovuttaa messuosaston ainokaista. Yön aikana tehtaalla tehtiin uusi, mikä tuli sitten näyttelyyn. Sohva herätti heti huomiota ennen näkemättömällä rakenteellaan ja designillaan. 

Kuulin usein kommentteja, että tässä on ensimmäinen vuodesohva, joka ei näytä vuodesohvalta! "

 

Esittelimme seuraavaksi sohvaa jälleenmyyjälle, joka totesi, että kyllä he voivat ottaa sen, mutta ei kannattaisi odottaa enempää kuin 50 kappaleen vuosimyyntiä. Tämäkin osoittautui (onneksi) virhearvioksi, sillä sohvaa myytiin arvioon nähden kymmenkertainen määrä vuodessa. Avotakan lukijat valitsivat sen ensimmäisenä vuotena ”Vuoden Huonekalu”-palkinnon saajaksi. En pysty vielä tänäkään päivänä sanomaan mitään tiettyä ikää, jonka voisi nimetä kohderyhmäksi. Se on puhutellut tasaisesti eri sukupolvia, mistä olen erityisen otettu. Tämä on yksi sen suosion salaisuuksista.

 


Kuva: ON vuodesohva, kangaspäätyisiä versioita / Valmistaja Pedro  2008-2016


Aluksi käytimme selkätyynyissä Marimekon kankaita, jotka antoivat sohvalle tiettyä ilmettä. On hauska nähdä niitä vieläkin somessa tai Tori.fi:n sivuilla (jälleenmyyntiarvo on muuten säilynyt aika hyvänä). Suunnittelin aika pian sohvasta myös version, jossa oli kangaspäädyt ja -selkänojat. Se oli tarkoitettu sisustajille, jotka halusivat vähän rauhallisempaa ja normi ”sohvamaisempaa” ilmettä ilman puuta. Kangaspäätyisestä sohvasta oli useampia versioita.

Sijoitimme aika alkuvaiheessa käsinojatyynyjen sisälle viikatut petauspatjat, mikä oli myös täysin uusi innovaatio ja ratkaisi kaikille tuttuja säilytysongelmia. Lisäksi halusin, että kaikki verhoilukankaat ovat irrottettavia ja pestäviä tai vaihdettavia. Tämä on luonnollisesti vastuullista ja lisää sohvan käyttöikää.


Kuva: ON vuodesohva, kangasversio Story kankaalla / Valmistaja Interface 2016-2022


ON vuodesohvan myynti on pysynyt kaikki nämä vuodet aika tasaisena ja se on löytänyt paikkansa moneen kotiin, kerrostaloasuntojen olohuoneisiin, omakotitalojen vierashuoneisiin, vapaa-ajanasuntoihin ja saunojen vierastupiin sekä monen tyyppisiin lomaosake ratkaisuihin. Saan jatkuvasti palautetta sen toimivuudesta ja designista.

Sohvaa on valmistanut pari eri valmistajaa lisenssillä, mutta syksyllä 2022 sen oikeudet siirtyivät mallistoani hallinnoivalle yhtiölle, joka valmistaa ja myy sarjaa nyt yksinoikeudella. Tässä yhteydessä uudistimme ja paransimme sohvan istumis- ja nukkumismukavuutta. Aikaisemmissa versioissa oli jousitus vain päällimmäisessä vuoteessa - alempi vuode oli vaneripohjainen ja siten kovempi. Kuluttajilta saadun palautteen perusteella lisäsimme myös alempaan vuoteeseen jouset. Muutimme myös selkänojatyynyjen kaavoitusta ja pehmensimme niitä. Tälle parannetulle versiolle annoimme nimeksi ON2 vuodesohva.

Kuva:  ON2 vuodesohva / Valmistaja Tapio Anttila Collection 2022 >


Olen pitkään hakenut omaa latua suunnittelijana. Missiona on ollut ratkaista tavallisen kuluttajien arkisia ongelmia suunnittelun keinoin. En halua töitäni museon vitriiniin vaan oikeasti ihmisten käyttöön. Vuodesohvani ovat parhaita esimerkkejä missioni toteutumisesta ja tuosta oman ladun löytymisestä. Suunta on ollut selvästi oikea huonekalujeni suosiosta päätellen. Koko tämän ajan olen kuitenkin pelännyt tällä avaamallani ladulla perässä hiihtäjiä ja joutunut jopa tekemään toimenpiteitä sen estämiseksi. Silti, juuri nyt, kuulen perässä sivakoijan hengityksen niskassani - ikävä kyllä.

- Tapio