Oppia ikä kaikki

Tapio Anttila

”Esi-isillämme oli luontainen käytännöllisen esteettisyyden taju ja pakko elää luonnon kanssa rinnan, halusivat he sitä tai eivät. Materiaalien käyttö hioutui huippuunsa ja seuraava sukupolvi paransi edellisen innovaatioita. Voiko designeri ottaa tästä jotain opiksi?”

Kun 1980-luvulla aloitin opiskeluni Taideteollisessa Korkeakoulussa Helsingissä, ensimmäinen oppitunti pidettiin Kansallismuseoon sijoitetussa savupirtissä. Ihmettelin miksi. Eihän vanhalla pirtillä ollut mitään tekemistä huippuluokan designin kanssa, jota olin mielestäni tullut opiskelemaan. Tämän ensimmäisen tunnin piti legendaarinen muotoilija Ilmari Tapiovaara ja vähitellen minulle, nokkavalle suunnittelijan- alulle, alkoi selvitä, miksi hän oli valinnut tunnin pitopaikaksi juuri savupirtin.

”Eihän vanhalla pirtillä ollut mitään tekemistä huippuluokan designin kanssa, jota olin mielestäni tullut opiskelemaan.”


Tapiovaara kertoi, että meidän suomalaisten nuorella kulttuurilla ei ole mitään hävettävää muiden joukossa. Ja sen sijaan, että teemme käännösiskelmää ja tähyilemme haikaillen aidan yli, meidän on käännyttävä oman perinteemme puoleen ja löydettävä sieltä jokin se, joka kilpailee menestyksekkäästi globaalin tavaravirran kanssa. Tehtävä siitä oma tarinamme ja jatkettava hienoa esinekulttuuriamme tämän päivän keinoilla.
 
Uber-hienoa designia, esikuvia tai funktionaalisuutta ei tarvitse lähteä hakemaan muualta, tietämättämme olemme tehneet sitä itse jo vuosisatojen ajan, suunnittelijan pitää vain kaivaa se esiin. Ratkaistavat perusongelmat ovat aina samat: tilaa on rajallinen määrä ja tarvitaan esineitä, jotka ratkaisevat tilankäytön ongelmat, ovat toimivia, kestäviä ja kauniita katsella.

Lisää tarinoita tulossa

Tämä tarina on suunnittelijan urani ihan alku taipaleelta. Tulen kertomaan tämän tyyppisiä tarinoita itsestäni, jotka ottavat kantaa myös yleisesti alaani. Minulta kysytään usein mistä ideat tulevat, siksi ajattelinkin paljastaa juttuja uusien ja vanhojen tuotteiden takaa, niiden synnystä, vastoinkäymisistä ja kommelluksista (tästä riittää aiheita), eli vähän raotusta suunnittelijan arjesta. Ajattelin kysyä myös lukijoiden mielipiteitä, vaikka jostain luonnoksesta, olisiko siinä ideaa tuotteeksi. Kaikki jutut eivät tule kertomaan pelkästään itsestäni, meinasin antaa jotain yleisiä vinkkejä sisustamiseen tai vaikka puisten huonekalujen huoltoon. Yksi tärkeimmistä kiinnostuksen kohteistani suunnittelijana on paljon puhuttu vastuullisuus. Olemme tiimini kanssa sukeltaneet sen suhteen syvään päähän ja voin luvata, että siitä tulee riittämään juttua, toivon mukaan uusista näkökulmista. Varmasti myös kannanottoja ajankohtaisiin aiheisiin tai ilmiöihin, kun siltä tuntuu.


Palataan siis taas kohta!

- Tapio