Tarina | Tapio Anttila Collection

The Nordic Way – Our story

Tapio Anttila & Arja Anttila

“Kelkassa voi istua yksin, mutta eteenpäin menoon tarvitaan kaksi. Suunnittelija tarvitsee sparrauskumppanin, kriitikon ja toisinaan myös eteenpäin potkijan. Sellainen on puolisoni sisustusarkkitehti Arja Anttila, jonka päätehtävä on vastata malliston myynnistä ja markkinoinnista.”

Enemmän järkeä, lisää hulluutta

Älkää pelästykö sanaa hulluus. Sillä ei ole mitään tekemistä mielenvikaisuuden kanssa, se on käyttövoima joka ajaa meitä kaikkia ajoittain, toisia enemmän, toisia vähemmän.

Otetaan siis parhaat puolet suomalaisesta insinööritaidosta ja osaamisesta, jäykistä rallienglantia puhuvista vientivaltuuskunnista ja tulenpalavasta halusta keksiä aina jotain uutta ja olla maailman nopein ja paras kansa.

Otetaan sitten parhaat puolet saman maan omituisuuksista, joihin voi tutustua istumalla kusiaispesässä katselemalla aurinkoa, joka ei koskaan laske ja kuuntelemalla kaukaa kuuluvia eukonkantokilpailun iloisia ääniä. Viimeistellään keitos istumalla 150-asteisessa saunassa pidempään kuin kukaan muu koskaan ikinä maailmassa. Kutsutaan tuota ensimmäistä järjeksi ja jälkimmäistä hulluudeksi.

Saadaan yhdistelmä, joka kuvaa filosofiaani huonekalusuunnittelijana. Parannuksia etsivä järki yhdessä uusille asioille avoimen vapaan ja rajoja rikkovan ajattelun kanssa.

Tuloksena on syntynyt Tapio Anttila -mallisto.

Tapio Anttila pöytä

Suljetaan ratio,
avataan emootio

Kaikkia asioita ei voida ratkaista järjellä, muuten istuisimme laskutikkujen päällä ja makaisimme suunnikkaissa.

Täytyy tunnistaa ne hetket, jolloin ratiopuoli vaimennetaan ja päästetään tunne valloilleen. Mutta aivan yhtä tärkeä on tehdä prosessi myös toisin päin ja ottaa laskutikku taas käteen.

Suunnittelun lopputulos ei ole tätä metodia noudattaen millään tavalla hullumpi. Siitä kertovat vaikkapa lukuisat kansainväliset palkintoni.

Niin on saatu käyttöesineitä, jotka on suunniteltu helpottamaan arjen ongelmia. Olemaan pitkäikäisiä ja ajattomia ja siten vastuullisia. Tyylikkäitä ja kauniita, mikä on huonekalun perusvaatimus. Sekä tietysti kustannuksiltaan kohtuullisia.

Intohimona kaikessa on halu tehdä uutta ja jättää positiivinen jälki suomalaiseen esinekulttuuriin.

Ei ole mitään järkeä tehdä samaa kuin muut.

Tapio Anttila
Limi-tuoli jäällä

”Joskus aurinko ei nouse kuukausiin ja joskus se ei laske kuukausiin. Suunnittele siinä sitten.”

Mitä tämä maailma
oikeasti tarvitsee?

Oletko kuullut tarinan suunnittelijasta, joka kulkee syksyisessä metsässä ja saa kylmästä käpristyneestä havunneulasesta idean tuotteeseensa.

En usko arrogantteihin suunnittelijamyytteihin ja tulehen tuijottelijoihin.

Minä menen metsään enkä saa siellä välttämättä mitään ideaa. Kenties raitista ilmaa ja hyvää mieltä. Sen sijaan idea voi tulla ajatellessani suomalaista arkea ja sen kohentamista. Sen jälkeen ehkä menen metsään ja saan näkemyksen toteuttamisesta sekä raaka-aineen.

Jos idea ei ole käyttökelpoinen ihmisten elämässä, se on arvoton. Maailma on täynnä istumakelvottomia tuoleja, rumia sohvia ja käsiin hajoavia jalkaraheja. Ei enää yhtään sellaista tänne kiitos.

Esi-isillämme oli luontainen käytännöllisen esteettisyyden taju ja pakko elää luonnon kanssa rinnan, halusivat he sitä tai eivät. Eivät he luontoa välttämättä rakastaneet, varmaan usein vihasivatkin, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Monesti he varmasti kirosivat luontonsa kitsautta, tuhovoimaa ja ankaruutta. Piti elää materiaaleja säästäen, tehdä esineistä toimivia ja pitkäikäisiä.

Vasta nyt meillä on ylellisyys rakastaa luontoa ja siitä tehdä epäfunktionaalisia kertakäyttöesineitä, koska meillä on varaa siihen. Tai niinhän me luulimme. Nyt on aika astua seuraava askel ja siirtyä tarkoituksenmukaisuuteen.

Kuten huomaamme järki ja hulluus ovat heittäneet häränpyllyä. Se mikä meistä on tuntunut hulluudelta, onkin nyt viisautta. Ja päinvastoin.

Puusta pitkään

Puu on minun materiaalini, ja samalla kaikkien suomalaisten. Ajattele sanoja. Puukko, puuteri, puulaaki, puuha, puustelli, kaipuu, toppuutella, loppuun asti, tykätä kuin hullu puurosta.

Meillä on loputon määrä sanoja, jossa puu on mukana.

En tiedä etymologisesti niiden syntyä, haluan ajatella asian niin, että puu sopii kaikkiin yhteyksiin ja siksi se on mukana niin monissa sanoissakin. Voi olla, että kielitieteilijällä on toinen selitys, mutta tässä sivuutan järjen ja päästän hulluuden sisään.

Jalat maassa, niinkuin esineilläkin

Kaiken suunnitteluni lähtökohta on maa. Maa antaa materiaalin, perinteet, ihmiset ja käyttötarkoituksen. Ja myös vastuun.

Maa on Suomi, ja olemme osa pohjoismaita. Tässä kytken itseni isompaan traditioon, jota kutsun nimellä Nordic Way.

Tarina Kuksa

“Vastuullisuutta on pitkäikäisyys, ajattomuus ja materiaali. Se kaikki on esineissäni luonnostaan.”

Tapio Anttila

Nordic Way. Meille luontainen tapa ajatella.

Miellän toimintatapani pohjoismaalaiseksi.

En välttämättä samanlaiseksi kuin eräs nelikirjaiminen ruotsalaisfirma, vaan persoonalliseksi, järkeväksi ja ehkä vähän hulluksikin. Kuten meillä Pohjolan asukeilla on tapana. Järkevyyttä on se, että otan luonnon suuresta raaka-ainevarastosta vain sen minkä tarvitsen, ja käytän myös hukkapalat aina kun mahdollista.

Järkeä on myös funktionaalisuus. Kuuntelen ihmisten tarinoita, löydän tarpeet ja täytän ne omalla suunnitelmallani. Teen huonekaluja elämää varten, en itselleni.

Aika on tärkeä tekijä suunnittelussa. Teen esineitä tähän aikaan. Otan oppia menneestä. Haluan elämään saattamieni tarinoiden kestävän pitkään.

Taivutan siis paitsi puuta, myös aikaa.
Mehän elämme ajassa.

Yhden ihmisen näkemys voi sopia moneen paikkaan, kun se on oikein mietitty.

Poimintoja tärkeimmistä tapahtumista uralla

2020-Palapala-Viiva-GoodDesignAward-TapioAnttilaCollection

2020

3 uutta Good Design Award:a Tapio Anttilalle, nyt niitä on yhteensä jo 18. Kippis sille!

2019-London-fairs-TapioAnttilaCollection

2019

Tapio Anttila Collection suuntaa uusille Euroopan markkinoille. Hieno aloitus London 100% messuilla.

2019-Alessi-Habitare19-Limi-chair-TapioAnttilaCollection

2019

Alberto Alessi valitsee Tapion Stadion tuolin Habitare messujen kiinnostavammaksi tuotteeksi. Wau!

2018-KajFrank-TapioAnttilaCollection

2018

Lisää mainetta ja kunniaa Kaj Frank -muotoilupalkinnolla. Ensimmäiset tuotteet myyntiin Kiinassa.

2017-Limi-chair-TapioAnttilaCollection

2017

Seuraava pysähdys Aasiassa. Tapio Anttila ja Limi-tuoli palkitaan kansainvälisellä Top Designer Award 2017 – tunnustuksella Kiinassa.

2016-Logo-TapioAnttilaCollection

2016

Huolella valitut tuotteet tuodaan yhteen. Tapio Anttila Collection on tullut jäädäkseen. Arja Anttilasta tulee yhtiökumppani ja markkinoinnin vetäjä. Yhteistyö kiinalaisvalmistajien kanssa alkaa. Jännittäviä aikoja uudelle perheyritykselle.

2016-Day&Night-sofabed-TapioAnttila

2016

Korkeatasoinen innovaatio tunnustetaan, kun Day&Night vuodesohva palkitaan kansainvälisellä Iconic Awards: Interior Innovation 2016 selection -palkinnolla.

2016-Fukuoka-TapioAnttilaCollection

2016

Fukuokan taidemuseo kutsuu Tapion pitämään yksityistä näyttelyä traditionaaliseen teehuoneeseen. Tapio istuu hyvin japanilaiseen muotokieleen.

2015-Furniture-TapioAnttilaCollection

2015

Tapion luomisvimma ei ota laantuakseen. Uusia ideoita, malleja ja tuotteita syntyy jatkuvasti. Ajatus saman muotokielen omaavasta kokonaisuudesta alkaa pohjustua.

2013-Flux-stool-Riva1920-TapioAnttilaCollection

2013

Ciao, Italia! Riva 1920 -kokoelmassa nähdään Tapion kädenjälkeä.

2012-FurnitureDesignerOfTheYear-TapioAnttilaCollection

2012

Yksinkertaisesti paras. Vuoden huonekalusuunnittelijaksi valitaan Tapio Anttila.

2010-Tuohi-tray-GreenGoodDesignAward-TapioAnttilaCollection

2010

Green Good Design napsahtaa palkintokaappiin ensimmäisen kerran.

2008-Kuvio-tray-MoMa-TapioAnttilaCollection

2008

New Yorkissa sijaitseva MoMa Design Store ottaa Tapion suunnittelemia tuotteita myyntiin.

2007-On-sofabed-TapioAnttilaCollection

2007

Tämähän lähti hyvin käyntiin. ON-vuodesohva valitaan Vuoden huonekaluksi.

2005-TapioAnttilaDesign-TapioAnttilaCollection

2005

Nyt jotain uutta! Tapio Anttila perustaa oman suunnittelutoimistonsa: Tapio Anttila Design.

2004-Haiku-chair-FirstGoodDesignAward-TapioAnttilaCollection

2004

Ensimmäinen Good Design Award myönnetään Haiku tuolille (eikä se jää viimeiseksi kerraksi).

1997-Isku-TapioAnttila-TapioAnttilaCollection

1997

Kaksi lahjakasta tekijää löytää toisensa, kun Tapio ja Arja tapaavat ensi kertaa. Kaksi vuotta myöhemmin he menevät naimisiin. Kahdeksan vuoden mittainen ura Isku Interiorin in-house-suunnittelijana alkaa.

1995-HelsinkiVantaaAirport-TapioAnttilaCollection

1995

Nuoren suunnittelijan näytön paikka. Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus PES-Arkkitehtien kanssa.

1988-Avarte-chair-TapioAnttilaCollection

1988

Muotoiluopiskelijan ensimmäinen kaluste tuotantoon. Valmistajana on Avarte.

1984-AaltoUniversity-TapioAnttilaCollection

1984

Toteuttamiskelpoinen idea: millaista olisi opiskella sisustusarkkitehdiksi? Vasta 22-vuotias Tapio Anttila saa ensi yrittämällä opiskelupaikan Taideteollisesta korkeakoulusta.