The Nordic Way – Our story

Tapio Anttila tarina

"En koskaan suunnittele itselleni, vaan ihmisille heidän tarpeisiinsa. Ajattelen, että tuotteen pitkäikäisyys ja ajattomuus ovat ekologisuutta parhaimmillaan. Samalla tuote voi kuitenkin olla kohtuuhintainen."

Mitä maailma todella tarvitsee?

Olen suomalainen kalustesuunnittelija Tapio Anttila. Vuonna 2016 valitsin kaikista töistäni pöytiä, tuoleja, sohvia, valaisimia ja sisustuksen pienesineitä ja toin parhaimmat oivallukset yhteen. Siitä syntyi mallisto Tapio Anttila Collection, joka hioutuu ja monipuolistuu jatkuvasti.

Ajattelen, että huonekalussa pitää aina olla jokin järki. Siksi tässä työssä pitää olla myös vähän hullu. Uskon, että esimerkiksi tuoli voi olla funktionaalisesti kekseliäs, hyvä istua, kestävä, pitkäikäinen ja kolahtaa myös designin puolesta. Tällaisen lopputuloksen saavuttaminen on vaikea tehtävä, muttei missään nimessä mahdotonta. Tapio Anttila Collection -mallistoon otetaan mukaan ainoastaan tuotteet, joilla päästään mahdollisimman lähelle näitä kriteereitä.

Kun kokoelmani sai siivet, puolisoni Arja Anttila tuli mukaan yritykseen luotsaamaan myyntiä ja markkinointia. Arja on itseni lailla koulutettu sisustusarkkitehti, mutta nyt myös yhtiökumppanini ja tärkein kriitikkoni. Meillä molemmilla on kansainvälinen, vuosikymmenten kokemus alalta. Pohdimme aina yhdessä, millaisia huonekaluja maailma todella tarvitsee.

Tapio Anttila pöytä

Suunnittelufilosofiani

Olet ehkä kuullut tarinan suomalaisesta huippumuotoilijasta, joka jäällä kävellessään hengittää pakkasta ja saa männyn tuoksusta uuden idean puun taivuttamiselle. Kun loimuavat takkapuut sulattavat tähtihileet hänen parrastaan, paperille piirtyy skandinaavinen tuoli.

Minusta se on ihan kamala klisee.

En sitä paitsi suunnittele puille, enkä itselleni vaan ihmisille.

Olen erityisen kiinnostunut puusta ja sen työstämisestä modernilla tavalla. Ihmisten tapa toimia kotona on kuitenkin se syy, miksi kalustemallisto Tapio Anttila Collection on olemassa. Kuuntelen ihmisten tarinoista aukot, jonka jälkeen täytän ne puuttuvilla palasilla. Ja jos jotain jäi kuulematta, kentällä liikkuva yhtiökumppanini Arja Anttila merkitsee senkin muistiin.

Olen suunnitellut huonekaluja pieniin neliöihin ja luonut tilaa täyteen illallispöytään vielä yhdelle vieraalle. Luonnostellessani olen ajatellut äitiä, jonka täytyy saada siivottua ylimääräiset tavarat pöydältä nopeasti. Pohdin minne mahduttaa vuodevaatteet pienessä kodissa ja kuinka majoittaa kaksi toisilleen tuntematonta yövierasta huoneen eri kolkkiin yhden sohvan avulla. Kaikkiin näihin tilanteisiin olen löytänyt ratkaisun.

Ajattelen, että tuotteen pitkäikäisyys ja ajattomuus ovat ekologisuutta parhaimmillaan. Kyseessä on aina loppuelämän diili. Samalla tuote voi kuitenkin olla kohtuuhintainen.

Tapio Anttila pöytä pystykuva
Tapio Anttila piirroskuva pöydästä

"Oli kyseessä sitten tuoli, pöytä, sohva tai muu uniikki sisustustuote, niiden ääriviivat piirretään aina maailmalta tulleiden signaalien ja saunan lauteilla käytyjen keskustelujen tahdissa."

Tapio_Anttila_tarina_5

"Kalusteet suunnitellaan maassa, jossa aurinko ei toisinaan nouse tai laske ollenkaan. Silloin tarvitaan erityistä huumorintajua."

Mitä Nordic Way merkitsee?

Nordic way ei ole pelkkä slogan, vaan se on Tapio Anttila Collectionin tapa tehdä asiat. Listasimme kolme tärkeää kohtaa siitä, mitä brändimme edustaa.

Järkevä

Haemme metsästä vain sen mitä tarvitsemme, käytämme valmistuksessa jokaisen laudan huolella ja hyödynnämme mahdollisuuksien mukaan myös hukkapalat. Suunnittelua ohjaa myös funktionaalisuus, jossa kodin oivaltavat ratkaisut helpottavat ihmisten jokapäiväistä elämää. Sillä rehellisesti sanottuna, mitä me tekisimme tuoleilla, joissa ei ole hyvä istua tai muillakaan kalusteilla, jotka eivät taivu arkeen?

Pitkäikäinen

Kaikki tuotteet on suunniteltu kestäviksi ja muodoltaan ajattomiksi. Uimme kertakäyttökulttuuria vastaan. Emme halua olla ruotsalainen kalustejätti.

Okei, välillä myös vähän outo!

Kalusteet suunnitellaan maassa, jossa aurinko ei toisinaan nouse tai laske ollenkaan. Tällaisessa ympäristössä tarvitaan erityistä ja hieman outoa huumorintajua, kun uutta muotoilua suunnitellaan, tai kuten meillä on Suomessa tapana sanoa: ”test the ice with the stick”.

Design from Finland

Design from Finland

Olen ylpeä myös siitä, että meille on myönnetty Design from Finland -merkki. Merkki kertoo, että tuote tai palvelu on muotoiltu Suomessa ja sen ammattimaiseen muotoiluun on investoitu. Käyttäjälähtöisyys on myös yksi merkin myöntämiskriteereistä.

Poimintoja tärkeimmistä tapahtumista uralla

2020-Palapala-Viiva-GoodDesignAward-TapioAnttilaCollection

2020

3 uutta Good Design Award:a Tapio Anttilalle, nyt niitä on yhteensä jo 18. Kippis sille!

2019-London-fairs-TapioAnttilaCollection

2019

Tapio Anttila Collection suuntaa uusille Euroopan markkinoille. Hieno aloitus London 100% messuilla.

2019-Alessi-Habitare19-Limi-chair-TapioAnttilaCollection

2019

Alberto Alessi valitsee Tapion Stadion tuolin Habitare messujen kiinnostavammaksi tuotteeksi. Wau!

2018-KajFrank-TapioAnttilaCollection

2018

Lisää mainetta ja kunniaa Kaj Frank -muotoilupalkinnolla. Ensimmäiset tuotteet myyntiin Kiinassa.

2017-Limi-chair-TapioAnttilaCollection

2017

Seuraava pysähdys Aasiassa. Tapio Anttila ja Limi-tuoli palkitaan kansainvälisellä Top Designer Award 2017 – tunnustuksella Kiinassa.

2016-Logo-TapioAnttilaCollection

2016

Huolella valitut tuotteet tuodaan yhteen. Tapio Anttila Collection on tullut jäädäkseen. Arja Anttilasta tulee yhtiökumppani ja markkinoinnin vetäjä. Yhteistyö kiinalaisvalmistajien kanssa alkaa. Jännittäviä aikoja uudelle perheyritykselle.

2016-Day&Night-sofabed-TapioAnttila

2016

Korkeatasoinen innovaatio tunnustetaan, kun Day&Night vuodesohva palkitaan kansainvälisellä Iconic Awards: Interior Innovation 2016 selection -palkinnolla.

2016-Fukuoka-TapioAnttilaCollection

2016

Fukuokan taidemuseo kutsuu Tapion pitämään yksityistä näyttelyä traditionaaliseen teehuoneeseen. Tapio istuu hyvin japanilaiseen muotokieleen.

2015-Furniture-TapioAnttilaCollection

2015

Tapion luomisvimma ei ota laantuakseen. Uusia ideoita, malleja ja tuotteita syntyy jatkuvasti. Ajatus saman muotokielen omaavasta kokonaisuudesta alkaa pohjustua.

2013-Flux-stool-Riva1920-TapioAnttilaCollection

2013

Ciao, Italia! Riva 1920 -kokoelmassa nähdään Tapion kädenjälkeä.

2012-FurnitureDesignerOfTheYear-TapioAnttilaCollection

2012

Yksinkertaisesti paras. Vuoden huonekalusuunnittelijaksi valitaan Tapio Anttila.

2010-Tuohi-tray-GreenGoodDesignAward-TapioAnttilaCollection

2010

Green Good Design napsahtaa palkintokaappiin ensimmäisen kerran.

2008-Kuvio-tray-MoMa-TapioAnttilaCollection

2008

New Yorkissa sijaitseva MoMa Design Store ottaa Tapion suunnittelemia tuotteita myyntiin.

2007-On-sofabed-TapioAnttilaCollection

2007

Tämähän lähti hyvin käyntiin. ON-vuodesohva valitaan Vuoden huonekaluksi.

2005-TapioAnttilaDesign-TapioAnttilaCollection

2005

Nyt jotain uutta! Tapio Anttila perustaa oman suunnittelutoimistonsa: Tapio Anttila Design.

2004-Haiku-chair-FirstGoodDesignAward-TapioAnttilaCollection

2004

Ensimmäinen Good Design Award myönnetään Haiku tuolille (eikä se jää viimeiseksi kerraksi).

1997-Isku-TapioAnttila-TapioAnttilaCollection

1997

Kaksi lahjakasta tekijää löytää toisensa, kun Tapio ja Arja tapaavat ensi kertaa. Kaksi vuotta myöhemmin he menevät naimisiin. Kahdeksan vuoden mittainen ura Isku Interiorin in-house-suunnittelijana alkaa.

1995-HelsinkiVantaaAirport-TapioAnttilaCollection

1995

Nuoren suunnittelijan näytön paikka. Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus PES-Arkkitehtien kanssa.

1988-Avarte-chair-TapioAnttilaCollection

1998

Muotoiluopiskelijan ensimmäinen kaluste tuotantoon. Valmistajana on Avarte.

1984-AaltoUniversity-TapioAnttilaCollection

1984

Toteuttamiskelpoinen idea: millaista olisi opiskella sisustusarkkitehdiksi? Vasta 22-vuotias Tapio Anttila saa ensi yrittämällä opiskelupaikan Taideteollisesta korkeakoulusta.