Materiaalit ja hoito-ohjeet | Tapio Anttila Collection
Case Sofa - oak grey detail

Materiaalit ja hoito-ohjeet

Näillä ohjeilla hyvää vointia ja pitkää ikää. Ainakin huonekaluille.

MASSIIVIPUU JA VIILU
 
Yleistä tietoa puusta
 
Puu on ”elävä” materiaali, joka voi reagoida ympäristön lämpötilan ja kosteuden vaihteluihin.
Talvella lämmitetyssä ja kuivassa huoneilmassa puu kuivuu ja kutistuu kun taas kesällä ilmankosteuden noustessa puu imee kosteutta ja turpoaa. Kuiva huoneilma saattaa aiheuttaa massiivipuisiin huonekaluihin pieniä halkeamia, mutta ilmankosteuden noustessa halkeamat usein korjautuvat. Tällainen puun eläminen on täysin normaalia ja valmistuksessa siihen on vaikea vaikuttaa. Siksi huonekalumme on suunniteltu niin, että niiden rakenteet sallisivat tällaisen elämisen mahdollisimman hyvin.
 
Puun sävyt ja syykuviot vaihtelevat aina puun kasvupaikan olosuhteiden mukaan. Jokainen käytettävä massiivipuun kappale on uniikki eikä näin ollen kahta samanlaista ole. Massiivipuutuotteisiimme pyrimme valikoimaan mahdollisimman samaa sävyä olevat osat, mutta silti niissä on aina pieniä eroja. Massiivipuutuotteissa esiintyy myös oksankohtia. Terveet ja siistit oksat kuuluvat puun perusominaisuuksiin ja näemme ne tuotteissamme osana designia. Asialliset paikkaukset halkeamissa ja oksissa ovat hyväksyttäviä. Haluamme näin välttää liiallisesta puumateriaalin lajittelusta syntyvää hukkaa ja käyttää materiaalia vastuullisen tehokkaasti.
 
Edellä mainitut seikat ovat siis puun ominaisuuksia eivät valmistusvirheitä, joten ne eivät anna aihetta reklamaatioon.
 
Tammi
Tammi on tiheäsyinen puulaji, joka tekee siitä kovan ja kestävän materiaalin. Tammi on pintarakenteeltaan karkea ja rouhea. Kun tammisen huonekalun valmista pintaa sivelee, tuntee vuosikasvujen erot sormissa. Tämä tammen omanlainen koloisuus ja huokoisuus ovat sen ominaisuuksia, eikä niitä pystytä peittämään pintakäsittelyaineilla.
Lisäksi tammen syykuviot ovat voimakkaat ja puun luontaiseen ilmeeseen kuuluvat erilaiset juova- ja loimukuviot. Eläväinen pinta oksakohtineen tekee jokaisesta massiivitammisesta huonekalusta uniikin.
 
Koivu
Koivu on materiaalina kova ja kestävä. Sen puuaines on vaaleaa, tasaväristä ja syykuvio erottuu melko heikosti. Pintakuvio voi kuitenkin vaihdella sen mukaan, millaisessa ympäristössä puu on kasvanut. Materiaalin pinnassa voi näkyä loimukuviota, joka syntyy puun syiden suunnan vaihtelusta. Vaikka koivu on hyvin tasavärinen puulaji, on siitä, niin kuin muistakin puulajeista, valmistetut huonekalut aina pinnaltaan uniikkeja.
Materiaalina koivu on helposti pintakäsiteltävissä ja värjättävissä.
 
Saarni
Saarni on sitkeä ja kova puulaji, jonka puuaines on vaaleaa, mutta erilaisten sävyjen kuvioittamaa ja sen vuoksi hyvin koristeellista. Tämän vuoksi saarnesta valmistetut huonekalut ovat pinnaltaan hyvin yksilöllisiä syykuvion vaihteluineen. Saarnin höylätyllä pinnalla näkyy himmeä kiilto.
 
 
Yleisiä ohjeita hoitoon ja käyttöön
 
-Puhdistus nihkeällä tai neutraalissa pesunesteessä kostutetulla siivouspyyhkeellä.
Pyyhinnän jälkeen pinta on hyvä kuivata.
-Vältä liiallista kosteutta ja hankaavia siivousvälineitä ja -aineita.
-Puhdistuksessa ei saa käyttää valkaisevia puhdistusaineita, liuottimia ja vahvasti emäksisiä tai happamia pesuaineita.
-Varo pinnalla kuumia esineitä ja kuumaa tai pitkäaikaista vettä, voivat aiheuttaa vaurioita ja jälkiä pintaan.
-Puupinnalle asetettavien laitteiden alla olevat kuminastat tulee korvata huopanastoilla tai muulla värjäämättömällä materiaalilla.
-Suora auringonvalo voi aiheuttaa puun pinnalla värimuutoksia. Poista pinnalta rajaavat esineet, niin vaalentumat tasaantuvat kohtuullisen ajan kuluessa.
 
METALLI
 
Jotkut mallistomme tuotteista sisältävät näkyviä metalliosia. Nämä pientuotteet, tuolien tai pöytien jalat ovat kromattua tai pulverimaalattua teräsputkea.
 
Yleisiä ohjeita hoitoon ja käyttöön
 
-Puhdistus nihkeällä tai neutraalissa pesunesteessä kostutetulla siivouspyyhkeellä.
Pyyhinnän jälkeen pinta on hyvä kuivata.
-Varo terävien esineiden osumista tai käyttöä metallipintaa vasten naarmuuntumisen välttämiseksi.
-Kiristä osien kiinnitysruuveja säännöllisin väliajoin.
 
 
VERHOILUMATERIAALIT
 
KANKAAT
 
Mallistomme verhoiltuihin tuotteisiin on valikoitu laadukkaita ja helppohoitoisia kankaita. Sävyiltään ja materiaaleiltaan kankaat noudattavat brändimme luonnollista ja maanläheistä tyyliä.
 
Yleisenä hoito-ohjeena verhoilluissa tuotteissamme on niiden säännöllinen imurointi ja tuuletus.
Tahrojen poisto kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti, ettei lika pääse imeytymään kankaaseen. Huomioithan aina valitsemasi kankaan oman pesuohjeen, jotta huonekalusi pysyy käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään. Ensisijaisesti suosittelemme kuitenkin kemiallista pesua, koska luonnonkuituja sisältävät kankaat yleensä kutistuvat hieman vesipesussa. Verhoiltujen tuotteidemme tarranauha- ja vetoketjukiinnitykset mahdollistavat päällisten irrottamisen pesuun tyynyjen lisäksi myös vuodesohvien runko-osista.
 
 
Yleisiä ohjeita verhoilumateriaalien hoitoon ja käyttöön
 
- Verhoiltujen tuotteiden sijoittamista suoraan auringonvaloon tai kiinni lämmityslaitteeseen tulee välttää.
- Pehmustetut tuotteet muovautuvat ja pehmenevät käytössä. Kuohkeuden säilyttämiseksi tyynyjä tulee pöyhiä säännöllisesti. Istuin- ja selkänojatyynyjen paikkoja vaihtelemalla tuotteen kuluminen tapahtuu luontevan tasaisesti.
- Tahrat tulee poistaa välittömästi.
- Oikea puhdistus- ja hoitotapa valitaan materiaalin mukaan, kunkin kangasvalmistajan antamilla pesuohjeilla.
- Tuotteen päälle märkänä istumista on vältettävä.
- Käsinoja ei ole tarkoitettu istumista varten.
- Tuotetta siirrettäessä muistettava nostaa niitä aina vain rungon alareunasta repeämien välttämiseksi.
 

TAC MALLISTON SUOSITUSKANKAAT
 
 
HOPPER        - Eläväpintainen ja kestävä keinokuitukangas
 
Koostumus:         100% PES
Hankauskesto:    100.000 Martindale
Pesuohje:             Kemiallinen pesu
Suositus:              Ajatonta tyyliä ja kestävyyttä arvostavalle
 
DIAMONDS    - Laadukas, vesipestävä ja antibakteerinen Easy Care -kangas
 
Koostumus:         46% PAN, 44% PES, 10% CO
Hankauskesto:    40.000 Martindale
Pesuohje:             Vesipesu 30 asteessa, kevyt linkous, silitys kankaan nurjalta puolelta tai  
                              silitysliinan läpi.
Suositus:              Kuosinsa pitävä ja kestävä peruskangas huolettomaan käyttöön,
                              suositus lapsi- ja lemmikkiperheille.


NAHKA JA UUSIONAHKA

 
Luonnonmateriaalina nahka on kestävä ja pitkäikäinen, mutta sen hoidossa on oltava erityisen tarkkana. Sitä voi puhdistaa imuroiden tai pyyhkien nihkeällä, puhtaalla liinalla. Tahrojen poistossa voi käyttää mietoon saippuaveteen (esim. Marsala saippua) kostutettua pyyhettä tai sientä. Vältä liiallista kosteutta äläkä koskaan hankaa nahan pintaa.
Nahan puhdistuksessa ei myöskään saa käyttää valkaisevia puhdistusaineita, liuottimia ja vahvasti emäksisiä tai happamia pesuaineita.
 
Useiden tuotteidemme detalji osissa on käytetty uusionahkaa. Materiaali on valmistettu kenkä- ja laukkuteollisuuden hukkapaloista tehdystä rouheesta puristustekniikalla. Uusionahka ei sisällä ulkopuolisia synteettisiä kuituja ja se on valmistettu 90%:sti uusiutuvista luonnonmateriaaleista. Materiaali on ÖKO-TEX®-sertifioitu.
Uusionahka on ominaisuuksiltaan ja pinnaltaan hyvin lähellä aitoa nahkaa. Sillä on lisäksi hyvä kulutuskestävyys ja vetolujuus. Puhdistus- ja huoltotavat ovat samat kuin nahalla.


MUITA TUOTE- TAI TUOTESARJAKOHTAISIA OHJEITA: 
 
 
DAY&NIGHT -vuodesohva
-Huomioi oikeanlainen nosto-ote levittäessäsi tai sulkiessasi vuodesohvaa. Vuoteita nostettaessa erilleen, tulee aina ottaa kiinni päädyssä runkojen väliin jäävästä sormikolosta, jotta nostaminen on turvallisempaa.
-Muista jalkojen ja nojien kiristäminen säännöllisin väliajoin.
 
ON -vuodesohvat
-Huomioi oikeanlainen nosto-ote avatessasi vuodesohvaa. Kun vuoteet nostetaan erilleen, tulee aina ottaa kiinni päädystä, jotta nostaminen on turvallisempaa.
-Muista jalkojen ja kiinnityksien kiristäminen säännöllisin väliajoin.
-Kaikki vuodesohvan verhoiluosat on irrotettavissa ja vaihdettavissa. Poista ensin runkoon kiinnitetyt nojat ja muut pintakiinnitteiset helat. Rungon verhoiluosissa tarranauhakiinnitys.
 
ASKI
-Aski-säilyttimet on tarkoitettu vain pientavaran säilytykseen, eikä niiden päällä tule istua.
-Valmistusmateriaalina koivuvaneri voi hiukan elää eikä säilyttimen yläreuna pysy täydellisen pyöreänä. Pidä kansiosa aina paikallaan, kun sitä ei käytetä erillisenä tarjottimena.
 
LINKKI
-Seinäkiinnityksessä on aina huomioitava seinämateriaaliin soveltuvat kiinnitysruuvit sekä varmistettava, että seinärakenne kestää hyllystön painon.
-Hyllyn keskellä ei tulisi pitää pistemäistä painoa, jotta hylly ei ajan saatossa taivu, tai pistemäisen painon paikkaa tulisi vaihdella, jotta rasitus ei kohdistu aina tiettyyn kohtaan.
-Hyllylevy kestää max. 12 kg painon.